Gljivična infekcija noktiju i kako je se riješiti

Gljivice na noktima javljaju se u čak 30 posto populacije, najčešće u sportaša, starijih osoba i pri uporabi umjetnih lakova za nokte. Gljivice obično isprva počinju na jednom noktu i postupno se šire na druge. Zaraženi nokat pobijeli ili požuti na slobodnom kraju, zatim postaje tamniji, zadebljan, lomljiv, izobličen i s vremenom se odvaja od baze. Infekcija se može pojaviti i na koži ili stopalu. Pitate se kako izliječiti gljivice? naildoc® RAPID olovka i RAPID gel medicinski su proizvodi za liječenje i sprječavanje gljivičnih infekcija noktiju. Gljivice na koži i gljivice na stopalu izliječite s pomoću naildoc® FOOT spreja za atletsko stopalo.

Gljivična infekcija noktiju, ili jednostavnije gljivice na noktima, vrlo su čest problem. Infekcija se stručno naziva onihomikoza i zahvaća čak 30 posto odraslih osoba.

Najčešće se teškoće s gljivicama na noktima javljaju u:

 • Starijih osoba, jer starenje kože, noktiju i loša prokrvljenost povećavaju osjetljivost na gljivične infekcije.
 • Sportaša, kod kojih su ozljede nožnih prstiju, tijesna obuća, korištenje teretana i javnih tuševa „idealni“ uvjeti za pojavu gljivica.
 • Redovitoj uporabi umjetnih, geliranih noktiju, pri čemu nokat može biti oštećen tijekom izrade ili odstranjivanja, što ga čini osjetljivim na gljivične infekcije. Također umjetni lakovi ne omogućuju disanje nokta, niti redoviti vizualni pregled, a ispod njih može biti žarište gljivica.

Gljivice na noktima neugodan su problem, kojeg se ne može riješiti bez pravovremenog i upornog liječenja. Također su vrlo zarazne i mogu se brzo proširiti na druge nokte na nogama ili rukama te na partnera ili člana obitelji. Stoga je važno djelovati odmah na prve znakove te da članovi obitelji također koriste proizvode za zaštitu od gljivica.

Gljivice na noktima – kako ih izbjeći?

 • Preporučujemo redovito, svakodnevno pranje stopala odgovarajućim tekućim sapunom, pod mlazom vode; sredstva za ispiranje stopala trebaju biti kisela, s pH ispod 7.
 • Ne režite nokte prekratko, odrežite ih ravno.
 • Za pedikuru i manikuru koristite jednokratne rašpice.
 • Izbjegavajte tijesnu obuću, posebno ljeti; cipele trebaju biti što prozračnije.
 • Nosite pamučne čarape koje propuštaju zrak, perite ih na visokim temperaturama.
 • Ne hodajte bosi u svlačionicama, teretanama, javnim kupaonicama, bazenima.
 • Ne posuđujte tuđu obuću.
 • Nakon završenog liječenja gljivične infekcije dezinficirajte obuću ili barem promijenite sportsku obuću i papuče.
 • Ako ste skloni učestalim infekcijama noktiju, preventivno koristite proizvode protiv gljivica.

Gljivice na koži ili gljivice na stopalu

Gljivice na koži mogu se pojaviti kao posljedica vlažnog okruženja, namakanja ruku ili nogu u vodi. Atletsko stopalo (tinea pedis) česta je i zarazna gljivična infekcija, koja uzrokuje ljuštenje i intenzivan svrbež stopala. Najčešće se javlja u sportaša, osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i starijih osoba. Uzrok može biti zatvorena sportska obuća uz istovremeno pojačano znojenje stopala, bazeni, teretane, obuća. Teže oblike prati crvenilo, ranice, jako ljuštenje i suha koža koja svrbi i peče. Ponekad se infekcija može proširiti na bočnu stranu stopala, hrbat.

Kako izliječiti gljivice?

Pitate se kako izliječiti gljivice? naildoc RAPID olovka i RAPID gel medicinski su proizvodi za liječenje gljivične infekcije noktiju. Jedinstvena formula ima trenutačni učinak, te u 20 sekunda uklanja gljivičnu infekciju s površine nokta. Sastojci prodiru u nokat, stvaraju nepovoljno okruženje za razvoj gljivica i sprječavaju infekciju drugih noktiju. Prije nanošenja proizvoda nokte nije potrebno čistiti ni rašpati.

naildoc FOOT sprej za atletsko stopalo pomaže u liječenju i sprječavanju atletskog stopala. To je medicinski proizvod s prirodnim aktivnim sastojcima, koji uklanjaju gljivične infekcije. Sprej stvara zaštitni sloj na koži stopala. Kombinacija sastojaka prodire u gornji sloj kože i stvara okruženje, u kojem se gljivice ne mogu razmnožavati. Sprej se dobro upija u kožu, aktivni sastojci ostaju u njoj i osiguravaju dugotrajno djelovanje na pravom mjestu.Košarica

Kontaktirajte nas

"*" indicates required fields

Ime i Prezime*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.